Дейности

Събития

11.06.2022

Фестивл на китарата "Поколения"

19.06.2021

Концерт на ученици по
китара

20.06.2021

Благотворителен концерт на преподаватели

16-17.10.2021

Онлайн конкурс за китара "Валентин Вълчев"

Сдружение „КИТАРА-ПЛОВДИВ“
и
Община Пловдив
представят
Фестивал на китарата "Поколения" 2024

Награждаването на участниците на фестивална сцена на Фестивал на китарата „Поколения“, ще се проведе на 11.06.22 г. от 15:30 ч. в НУМТИ „Добрин Петков“ – аула. 

График за явяване на 1,2 и 3 групи 

11 юни

График за явяване на 4,5 и 6 групи

11 юни

8 юни 2024 г.
10:00 ч. - 16:00 ч.

НУМТИ "Добрин Петков"

ФЕСТИВАЛНА СЦЕНА

Фестивалната сцена приветства за участие всички желаещи китаристи от страната –
професионалисти и любители.

Изпълнителите на класическа, електрическа и акустична китара се явяват в посочените възрастови
групи:

ИНДИВИДУАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

ГРУПА ВЪЗРАСТ СВОБОДНА ПРОГРАМА
I до 7 г. до 3 мин.
II до 9 г. до 5 мин.
III от 10 до 13 г. до 8 мин.
IV от 14 до 16 г. до 10 мин.
V от 16 до 19 г. до 12 мин.
VI от 20 до 25 г. до 15 мин.

Китарни ансамбли – свободна програма до 15 мин.

*В първа и втора възрастови групи се допуска соловите изпълнения да бъдат със съпровод на
преподавател.

Резултатите от фестивалната сцена се обявяват на 8 юни (събота) от 16.00 часа.

Най-добре представилите се участници във Фестивална сцена ще изнесат рецитал в КСУ „Олга Скобелева“ на 10.06.2024 г. (понеделник)

 

НАГРАДЕН ФОНД

 

Предметни награди на стойност 2000 лв.

(Осигурени от Община Пловдив)

 

Две специални награди предоставени от Фабрика „КРЕМОНА“, Казанлък


Нотни издания предоставени от БалкаНота

9 юни (неделя)

АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“

Лекция и уъркшоп с Благовест Георгиев (България/Франция)

Китарни ателиета с:

  Дайана Рачева

Йоана Тихолова

Петър Койчев

10 юни (понеделник)

КСУ „Олга Скобелева“ – Пловдив

ОБРАЗОВАТЕЛЕН КОНЦЕРТ „КИТАРА“

 

Регламент

Онлайн заявка за участие

Фестивалът на китарата „Поколения“ се роди по идея на пловдивският китарист и педагог Хари Нигохосян. Първоначално проявата бе част от програмата на фестивала на изкуствата „Арт Белозем“ в пловдивското село Белозем. „Този арт-проект възникна, благодарение на ентусиазма на няколко щури глави, решили, че голямо изкуство може да се прави и да се представя и в малки градове  и села, – разказва Хари Нигохосян. – Поставихме началото само с изложби на изобразително изкуство в  няколко средища в различни краища на селото. През 1914 г. във фестивалната програма вече беше включена и музиката, благодарение на концерта на блестящия български пианист проф. Иван Жеков. 

През 2015 г. за пръв път българската столица на белия щъркел, поне за един ден, се превърна и в  българска столица на китарата. Организирането на първото издание на фестивала стана с подкрепата на отците от католическата църква „Св. Франциск“ в село Белозем. Участниците изнесоха богата програма на откритата сцена в двора на катедралата. 

 „-Нарекохме този фестивал „Поколения“, защото решихме да съберем на една сцена няколко поколение майстори на класическата китара,  каза в приветственото си слово тогава организаторът Хари Нигохосян. – Днес тук като равноправни колеги ще свирят виртуози на шестте струни на възраст от 10 до 70 години. Най-важно в изкуството е да не се губи нишката на приемствеността. Тук е и Йордан Терзийски, един от апостолите на китарата в Пловдив, който се опитваше да свири старинните сюити на Роберт де Визе и Гаспар Санц по времето, когато в кварталните градинки на Пловдив местните „виртуози“ в кавички омагьосваха почитателите си с „хитове“ от рода на „Барба Яни и „Мили Семо“. 

 

 

За съжаление с годините редиците ни оредяват. Неотдавна ни напусна нашият голям приятел и майстор на китарата Валентин Вълчев. Днес ще имаме честта да чуем композицията „Розууд“ /Палисандър/, която композиторът Юрг Киндле написа в негова памет. Съвсем наскоро си отиде друг един апостол на класическата китара в България  Любен Хараламбиев. Вярвам, че днес те ще ни слушат от своята небесна  ложа и ще знаят, че не сме ги забравили.“, добави Хари Нигохосян.

В програмата участие взеха млади и утвърдени пловдивски китаристи. Специални гости на това матине бяха и музикантите от мандолинна формация “Елена Генова“ от Пазарджик.  

На следващата година гости на „Арт Белозем“ бяха китарният ансамбъл на НУМТИ „Добрин Петков“ с ръководител д-р Милена Вълчева  и китарен ансамбъл „Академика“ към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Младите музиканти изнесоха фантастичен концерт под сводовете на катедралата. 

Година по-късно  фестивалът на класическата китара „Поколения“ намери нов дом – Народно читалище „Иван Вазов“ в Стария Пловдив. Сред атмосферата на възрожденската къща среща си дадоха близо 30 пловдивски китаристи на възраст от 6 до 60 години. Децата и техните преподаватели изпълниха творби от класиката и съвременността. Във втората част на фестивала свириха студенти от АМТИИ от класа на проф. Стела Динкова-Митева.

След две години пауза, наложени от сложната пандемична обстановка, тази година фестивалът на китарата „Поколения“ се възроди. Този път наистина му тръгна „по вода“. Под ромона на дъжда, в двора на читалище „Иван Вазов“ в Стария град свириха деца от пловдивските музикални школи, ученици от НУМТИ „Добрин Петков“ и студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Аплодисменти заслужи и публиката, която героически стоя под дъжда, за да чуе изпълненията на младите китарни надежди на Пловдив. Като доказателство, че и бурите не могат да удавят любовта към музиката и към нашата любима китара. 

 

Конкурс за китара "Валентин Вълчев"

Очаквайте информация

Регламент

Докумени за кандидатстване